اغراق آمیز نخواهد بود اگر بگوییم ، به تعداد معماران برای معماری تعریف وجود دارد . هر کس از نگاه خود معماری را تعریف میکند و همواره ارائه یک تعریف کلی از معماری کاری بسیار سخت می باشد ، عده ای معماری را هنری میدانند که باعث آرامش روح لطف بشری میشود و دسته ای دیگر معماری را حرفه ای میدانند که برای پاسخگویی به نیازهای بشری دارای مسئولیت اجتماعی می باشد.
همواره باید به این موضوع دقت داشت که معماری با مهندسی عمران و سازه تفاوت دارد ، شرایط پایداری یک سازه در برابر نیروهای وارده در حیطه مهندسی عمران می باشد در صورتی که معماری تعیین کننده ابعاد ، هندسه ، تامین شرایط مناسب زیستن و ایجاد فضاهای منطقی زندگی می باشد .
معماری در مقایسه با علوم و هنرهای دیگر ، از ارزش و جایگاه ویژه ای برخوردار است . ویژگی هایی نظیر طراحی مناسب ، فرم مناسب ، نورپردازی استاندارد ، ایجاد فضاهای دلنشین و کاربردی ، رعایت مسائل فنی ، خلاقیت و ...که هر یک با توجه به اصول ذیل دست یافتنی است . مواردی که در ذیل آمده است از اصولی ترین مباحث معماری قلمداد میشود .
نور
تناسب
رنگ
فرم و فضا
خلاقیت
متریال
تقسیم فضاها
معماری نیز مانند علوم و هنر دیگر دارای تقسیم بندی ها و سبک های مختلفی هست که هریک دارای زیرشاخه هایی می باشد . سبکهای معماری با توجه به زمانه خود در فراز و فرود می باشند . گاهی اوقات سبک های معماری با یکدیگر همپوشانی دارند و گاهی اوقات از یکدیگر جدا و منحصربفرد هستند . بطور کلی معماری باتوجه به ویژگی های و محدوده های مختلف نظیر مکان ، زمان و مکتب به سه دسته عمده تقسیم بندی میشود
سبک های معماری بر اساس محدوده مکانی : معماری ایرانی، معماری هندی ، معماری چینی ، معماری ژاپنی ، معماری روم ، معماری یونان و ........
سبک های معماری بر اساس بازه زمانی : معماری پیش از اسلام ، معماری صدر مسیحیت ، معماری بیزانس و ....
سبک های معماری بر اساس مکاتب فکری : معماری مدرن، معماری پست مدرن ، معماری گوتیک ، معماری بارک و ....